Nieuws

BTW: Besluit: Ter beschikking stellen van personeel

Geplaatst: 20 juli 2022
Kenmerk: 2022.45352

BTW: Besluit: Ter beschikking stellen van personeel

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het geactualiseerde besluit ‘Omzetbelasting. Ter beschikking stellen van personeel’.

1. Achtergrond

Het detacheren van personeel is belast met btw. In een aantal situaties geldt een btw-vrijstelling. Toepassing van een btw-vrijstelling voor het detacheren van personeel is vanuit financieel perspectief interessant als de btw op de detachering voor de inlener een kostenpost vormt omdat de inlener de btw op de kosten van de detachering niet kan aftrekken op de btw-aangifte en niet kan compenseren bij het BTW-compensatiefonds.

2. Besluit ‘Omzetbelasting. Ter beschikking stellen van personeel’

Het besluit ‘Omzetbelasting. Ter beschikking stellen van personeel’ van 5 juli 2022, nr. 2022-181729, is een actualisering van het besluit van 18 december 2018, nr. 2018-22809. In het besluit zijn enkele specifieke btw-vrijstellingen opgenomen voor het detacheren van personeel door publiekrechtelijke lichamen, In onderdeel 6 van het besluit is de btw-vrijstelling voor het structureel ter beschikking stellen van personeel door publiekrechtelijke lichamen aan eu-regio's opgenomen. In onderdeel 7 zijn enkele vrijstellingen opgenomen voor het detacheren van personeel in het kader van de herstructurering van publiekrechtelijke lichamen zoals detachering in het kader van privatisering, gemeentelijke herindeling en fusie van waterschappen en overige fusies. In onderdeel 8 is de goedkeuring opgenomen om medewerkers van gemeente btw-vrij te detacheren in het kader van de arbeidsmobiliteit.

3. Arbeidsmobiliteit

De voorwaarden voor toepassing van de btw-vrijstelling voor het detacheren van personeel in het kader van de arbeidsmobiliteit is niet gewijzigd. Nog gelden de dezelfde eisen zoals opgesomd onder a tot en met h. Ook de eis van 12 maanden is niet vervallen. In de praktijk is het vaak lastig om (achteraf) aan te tonen dat aan alle eisen wordt voldaan.

Taxnavigator adviseert gemeenten bij het opstellen van een detacheringsovereenkomst waarbij op grond van onderdeel 8 van het besluit van 5 juli 2022, nr. 2022-181729 geen btw in rekening wordt gebracht een aantal zaken expliciet in de overeenkomst op te nemen:

  • Vermeld in de overeenkomst dat de detachering plaatsvindt in het kader van de arbeidsmobiliteit.
  • Vermeld in de overeenkomst wanneer de werknemer in dienst is getreden bij de gemeente.
  • Vermeld in de overeenkomst of de detachering de eerste of de tweede detachering betreft als bedoeld in onderdeel 8.1. onderdeel d van het besluit van 5 juli 2022, nr. 2022-181729.
  • Vermeld in de overeenkomst dat de werknemer zal terugkeren bij de gemeente.
  • Vermeld in de overeenkomst de duur van de detachering.
  • Vermeld in de overeenkomst expliciet dat alleen de bruto loonkosten in rekening worden gebracht.
  • Vermeld in de overeenkomst dat geen (overhead)toeslag in rekening wordt gebracht.

Desgewenst kan uw gemeente de fiscale aspecten van de standaard detacheringsovereenkomst met de Belastingdienst afstemmen.

Wie bewaakt de termijn en houdt deze bij? In het besluit wordt vermeld: "De heffing van btw kan alleen voor de eerste periode van 12 maanden van terbeschikkingstelling achterwege blijven. Als na die periode dezelfde partijen een nieuwe overeenkomst sluiten waarbij het betrokken personeel opnieuw voor een periode van maximaal 12 maanden ter beschikking wordt gesteld, moet btw in rekening worden gebracht. De goedkeuring is niet van toepassing als achteraf
blijkt dat een terbeschikkingstelling langer heeft geduurd dan de afgesproken periode van maximaal twaalf maanden. In dat geval moet het publiekrechtelijk lichaam over de gehele periode van het ter beschikking stellen (dus ook over de eerste twaalf maanden) btw voldoen".

4. Detacheren of overeenkomst van opdracht

Aan het besluit zijn op bladzijde 15 en 16 enkele vragen en antwoorden toegevoegd.

Vraag 1: Wat betekent het ontbreken van een verhouding van ondergeschiktheid in de voorwaarden bij de overeenkomst tot opdracht?

Op grond van de btw-regelgeving worden opdrachtnemers niet als btw-ondernemer aangemerkt als zij met hun opdrachtgever een arbeidsovereenkomst of uitzendovereenkomst zijn aangegaan of enige andere juridische band hebben waaruit een verhouding van ondergeschiktheid ontstaat ten aanzien van de arbeids- en bezoldigingsvoorwaarden en de verantwoordelijkheid van de werkgever (vgl. artikel 10 van de btw-richtlijn). Om als btw-ondernemer aangemerkt te worden moet de opdrachtnemer een zekere mate van vrijheid hebben om te bepalen hoe, wanneer, waar en met wie aan de opdracht wordt gewerkt. Dat een opdrachtnemer gehouden is om instructies van de opdrachtgever op te volgen, en dat hij behoudens eigen opzet of bewuste roekeloosheid niet aansprakelijk is voor schade die voortvloeit uit het verrichten van de werkzaamheden, staat er niet aan in de weg dat de werkzaamheden die voortvloeien uit de overeenkomst tot opdracht als btw-ondernemer worden
verricht.

5. Documenten en publicaties

  • Besluit 'Omzetbelasting. Ter beschikking stellen van personeel' d.d. 5 juli 2022, nr. 2022-181729. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.