Nieuws

Gemeente en laag MRB-tarief voor bestelauto’s

Geplaatst: 26 mei 2018
Bron: Gerechtshof Den Haag, 1 mei 2018, zaaknummers BK-17/00787 t/m KB-17/00789
Kenmerk: 2018.04114

Gemeente en laag MRB-tarief voor bestelauto’s

Op 24 mei 2018 is een uitspraak gepubliceerd van het Gerechtshof Den Haag inzake het recht op toepassing van het verlaagde tarief motorrijtuigenbelasting voor bestelauto’s van een gemeente.

1. Feiten  

De gemeente S bezit drie bestelauto’s die worden ingezet voor het inzamelen van veegvuil, het legen van vuilnisbakken en gemeentelijk groen. De gemeente neemt het standpunt in dat de gemeente recht heeft op toepassing van het verlaagde tarief motorijtuigenbelasting hoewel de bestelauto’s voor meer dan 90% worden gebruikt voor niet- economische activiteiten. De bestelauto’s worden niet voor meer dan 10% van het gehele gebruik ingezet voor economische activiteiten.

2. Standpunt gemeente

De gemeente neemt het standpunt in dat haar onderneming zowel de economische als de niet economische activiteiten (waaronder de activiteiten die als overheid worden verricht) omvat.   

3. Gerechtshof Den Haag

Het Gerechtshof Den Haag neemt het standpunt van de gemeente niet over. Voor zover de gemeente overheidsactiviteiten verricht handel de gemeente niet als btw-ondernemer. De gemeente heeft de bestelauto’s niet voor meer dan 10% ingezet voor economische activiteiten. Het verlaagde tarief motorrijtuigenbelasting uit artikel 24b van de  Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 geldt niet.

Voor downloaden uitspraak Gerechtshof Den Haag, 1 mei 2018, zaaknummers BK-17/00787 t/m BK-17/00789: klik hier

4. Gemeentelijke praktijk  

De gemeente S zet de toepassing van het verlaagde tarief motorrijtuigenbelasting weer op de kaart. Het is de ervaring van Taxnavigator dat gemeenten onnodig het hoge tarief motorijtuigenbelasting en BPM ter zake van gemeentelijke bestelauto’s betalen. Op eenvoudige manier kan door een slimme inzet en planning kosten van belastingen worden vermeden. Wellicht had de gemeente slechts één bestelauto moeten inzetten voor de btw-ondernemersactiviteiten. Ook zou mogelijk door het aanbrengen van reclame op de gemeentelijke bestelauto’s een besparing motorrijtuigenbelasting en BPM-besparing in beeld komen. Betreft het logo en de naam van de gemeente ook geen vorm van reclame. Uit de uitspraak heeft de redactie van Taxnavigator niet kunnen afleiden of de gemeente S deze stelling heeft ingebracht.

In de fiscale kennisbank is een specifiek onderdeel opgenomen over autobelastingen. Voor meer informatie: klik hier.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl

© Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.