Nieuws

Besparing BPM bij aanschaf bestelauto

Geplaatst: 01 december 2018
Kenmerk: 2018.04888

Besparing BPM bij aanschaf bestelauto

De BPM is een belangrijke kostenpost bij de aanschaf van een bestelauto. Bij een juiste planning kunnen de kosten van BPM door de gemeente worden vermeden.Van belang is wel dat nauwgezet aan de voorwaarden voor de BPM-vrijstelling wordt voldaan. Een onlangs gepubliceerde uitspraak van Gerechtshof Amsterdam illustreert dat nauwgezet wordt gecontroleerd of aan de voorwaarden voor de BPM-vrijstelling is voldaan.

De heer X is eigenaar van een bestelauto. De bestelauto is voorzien van een dubbele cabine en open laadruimte. Bij een controle in mei 2014 wordt geconstateerd dat de auto niet voldoet aan de inrichtingseisen. De geblindeerde overkapping van de laadruimte is slechts 110 cm hoog in plaats van de vereiste 130 cm. De eigenaar ontvangt een BPM-naheffingsaanslag van € 65.850. Rechtbank Noord-Holland verlaagt de BPM-aanslag tot € 51.605. Het Gerechtshof Amsterdam bevestigt de uitspraak van Rechtbank Noord-Holland in zijn uitspraak van 11 oktober 2018, nr. 17/00512. Voor raadplegen uitspraak: klik hier

Veel gemeenten betalen onnodig BPM en teveel MRB. Wij hebben voor u een werkinstructie opgesteld. In deze werkinstructie beschrijven wij nauwkeurig wanneer de gemeente in aanmerking komt voor de BPM-ondernemersvrijstelling bij de aanschaf van een bestelauto. Ook beschrijven wij wanneer het verlaagde MRB-tarief geldt. U kunt de werkinstructie downloaden verder verspreiden binnen de organisatie.

Voor mee informatie werkinstructie BPM/Bestelauto: klik hier


Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P.(Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl

© Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.